top of page
rs=w-1240,h-620,cg-true..jpeg
antiage.jpg

Anti Age & Pigmentering

Anti age & pigmenteringsbehandling

Det här är behandlingen för dig som vill bevara en slät, fast och smidig hud.

Pigmentfläckar, rynkor och fina linjer blir allt mer synbara med åldern. Med hjälp av anpassade produkter och metoder kan denna behandling hjälpa till att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor, samtidigt som den kan förbättra hudens mjukhet och elasticitet. Resultatet ger en elastisk hud med hög fuktnivå, minskar linjer och rynkor samt ger en omedelbar lyster.

Solen, UVA, UVB strålning och åldrande hud 

Det är ingen hemlighet att solen är 80% skyldig till hudens åldrande. Dessa skadar både hudceller och bindväv som består av proteiner så som kollagen och elastiska fibrer. Dessa har till uppgift att ge huden elasticitet, spänst och motståndskraft. Resultatet av dessa skador medför tidiga ålderstecken som djupa rynkor, grov hud och brunpigmenterade fläckar (hyperpigmentering).

UVA strålarna är den främste orsaken till tidigt åldrande då dessa strålar tränger djupast ner i läderhuden. UVA strålarna är de strålar som skadar både hudceller och bindväv som består av proteiner så som kollagen och elastiska fibrer (kollagen och elastin). Det är orsaken till pigmentfläckar, djupa rynkor och grov hud. UVA strålarna motsvarar hela 95% av solens strålar, så det är enkelt att förstå varför vi måste skydda vår hud med SPF.

 

UVB strålarna utgör därmed 5% av solens strålar. UVB strålarna har ett högt energiinnehåll, och bromsas av moln och glas. Dock tränger strålarna igenom vårt översta hudlager (epidermis). Det är dessa strålar som ger oss ”solbränna”, men det är även dessa strålar som ger oss brännskador, allergiska reaktioner och hudcancer. Så igen, glöm inte använda SPF!

 

Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar är de bruna fläckar vi får på huden som innehåller extra mycket melanin (hudens pigmentfärg). Det finns olika typer av pigmentfläckar.

 

Solfläckar/ Lentigo senilis:

Dessa fläckar orsakas av långvarig solexponering.

Den medicinska termen för dessa fläckar är Lentigo senilis.

Vanligast är att dessa fläckar sätter sig där huden exponeras för mest sol, så som ansiktet, underarmar och händer.

 

 

Melasma

Dessa pigmentfläckar kan se ut som fräknar eller större fläckar.

Detta beror på att det bildas oregelbundna, missfärgade och mörkare fläckar på huden (främst i ansiktet). Melasma orsakas vanligast av att huden har överexponerats av solen i samband med hormonförändringar tex under graviditet, börjat eller slutat med preventivmedel med hormoner, hormonbehandlingar eller övriga hormonförändringar.

 

 

Leverfläckar

Leverfläckar är små fläckar på huden som innehåller en ansamling av pigmentceller (melanocyter) de hudceller som producerar melanin som ger huden en brunfärg.

Färgen kan variera mellan brunanyanser och svart. De flesta människor har mellan 10-40 leverfläckar på kroppen och med åldern ökas antalet kraftigt.

De flesta leverfläckarna är helt ofarliga, men ibland kan dessa fläckar utvecklas till

hudcancer. Varningstecken att hålla koll på är följande varinater

A – Assymetrical. Fläckar som är assymetriska, oregelbundna i formen, den ena halvan ser inte ut som den andra.

B – Border. Fläckar med oregelbundna eller flikiga kanter.

C – Color. Fläckar med ojämn färg.

D – Diameter. Fläckar som är över 6 mm i diameter.

E – Evolution. Fläckar som utvecklas, förändras och växer snabbt bör alltid kollas upp.

 

Dermatofibrom

Dermafibrom känns som hårda knutor under huden. Det är en slags ärrbildning även kallad bindvävsknuta, De är helt ofarliga och kan inte omvandlas till cancer.

Dermafibrom uppstår oftast pga. mindre trauma på huden som tex ett insektsbett, en skada eller injektion. Vanligast sitter de på armar eller ben. Personer med svagts immunförsvar har lättare att utveckla dessa.

Oftast har man ingen känning av dessa mer än rent estetiskt och då kan man tex bränna eller testa att frysa bort des hos oss på Hud & kroppskliniken.

 

Tecken på dermatofibrom:

 

 • är brungrå, brun, brunröd eller rosa hos vita personer

 • är mörkt brun eller svart hos svarta eller bruna personer

 • är ljusare i mitten och mörkare runtomkring

 • är under en centimeter i diameter

 • är lätt svullen jämfört med huden omkring

 • känns som en knöl under hudens yta

 • dras inåt när du kniper runt omkring den.

Åldersvårtor.

Åldersvårtor är helt ofarliga och kan varken smittas eller utvecklas till cancer.

De är ofarliga upphöjda hudförändringar som oftast ser ut som vårtor. Åldersvårtor kallas även för mjällvårtor och seborroiska vårtor. Vanligtvis uppkommer dessa runt 50 årsåldern (därav namnet åldersvårtor), men kan uppkomma redan runt 20 årsåldern i vissa fall.

I ovanliga fall kan åldersvårtor bli inflammerade och bli såriga, och då brukar vårtan ofta ramla av av sig själv efter ett tag. Inflammerade åldersvårtor går oftast över av sig själv inom 1 vecka. Tvätta gärna vårtan med alsolösning och se till att vårtan håller sig torr.

 

Tecken på åldersvårtor

 • är upphöjda

 • ger intrycket att vara ”påklistrade” på huden

 • uppkommer snabbt (några veckor till några månader)

 • kommer i grupp

 • är torra och fjällande eller feta och glansiga

 • är ljusbruna, bruna eller gråsvarta (men de kan vara alltifrån vita till brunsvarta).

 

bottom of page